Turistički potencijal

Danas je planina Jahorina pravi raj za ljubitelje zime i zimskih čarolija i jedan od najvećih skijaških i zimskih turističkih centara na Balkanu. U proseku se sneg na ovoj planini zadržava oko 175 dana u godini, u periodu od novembra do aprila. Iako je Jahorina u celom svetu poznata po zimskom turizmu i sportovima, na ovoj planini su se razvili i mnogi drugi vidovi turizma i u letnjem periodu. Na Jahorini se održavaju različiti skupovi, seminari, kongresi, škole u prirodi i obilazak jezera, đačke ekskurzije, sportska takmičenja i pripreme sportista, studentske manifestacije, planinarenje i branje borovnica, i ujedno predstavlja idealno mesto za opuštajući odmor tokom cele godine. 

Glavni činioci koji opredeljuju karakter klime Jahorine su njen geografski položaj, udaljenost od mora, pravac pružanja masiva i nadmorska visina od 1600m. Kombinacija različitih oblika reljefa je izuzetno povoljna za razvoj zimskog turizma u ovom delu Evrope.

Ski centar Jahorine je u poslednjih par godina značajno unapređen. Veliki investicioni projekti podrazumevali su izgradnju modernog sistema osnežavanja, uređenje ski staza, izgradnju novih ski liftova i kabinske gondole i osvetljenja, čime su kapaciteti skijališta povećani.

Jahorina se može pohvaliti najsavremenijim sistemom za osnežavanje kojim je povezano celo skijalište, odnosno 46 km alpskih i 10 km nordijskih staza, uz ukupan kapacitet od 17.000 skijaša na sat.

 
0
Dana u godini sa snegom
0km
Dužina alpskih i nordijskih
skijaških staza
0
Kapacitet - broj skijaša
na sat

Najbolji restorani, picerije, kafići, noćni klubovi, sunčane bašte na Jahorini će svojom ponudom i ugostiteljskom uslugom upotpuniti Vaš boravak na olimpijskoj Jahorini. Kada je u pitanju hrana na Jahorini ima dosta toplih i mirnih etno restorana i kafanica gde možete uživati u tradicionalnoj kuhinji – pršuti, uštipcima, proji, siru, kajmaku i domaćim specijalitetima.

U poslednjih par godina dosta je urađeno na unapređenju sadržaja koji obezbeđuju posetiocima ugodan i zanimljiv bravak na Jahorini tokom cele godine. Ljubiteljima adrenalina i aktivnog odmora, omogućen je nezaboravan provod u avantura parku Vučkolend, koji se nalazi pored kompleksa, u okviru koga su i atrakcije „NauticJet” – najduži planinski bob u jugoistočnoj evropi, „Buterfly” – zipline, koji se prostire iznad jezera na vrhu planine, kao i Tower, Loopster i Sky Dive atrakcije.

Blizina Sarajeva i međunarodnog aerodroma koji je udaljen 28 km od centra Jahorine, gde se nalazi SkyHIll kompleks, čine je atraktivnom i za turiste širom Evrope i dalje.

 
0
Dana u godini organizovan aktivni odmor
0km
Udaljenost međunarodnog aerodroma u Sarajevu
0
Broj ostvarenih noćenja
u 2019.